wtorek

pyszne lato

jest gorąco i przez to nie potrafię wykrzesać z siebie ani odrobiny polotu. chciałabym jednak polecić na blogu coś pysznego - cudowny deser z czereśni z przepisu jamie olivera z książki '30 minut w kuchni'. michał przygotował go dzisiaj dla mnie i gwarantuję każdemu, że to jest po prostu takie wspaniałe!!! nie mam słów. przygotowuje się go łatwo i szybko - krócej niż pięć minut; składniki też są łatwo dostępne i raczej tanie.

przepis jamiego:

2 duże garści lodu
300 g czereśni
125 g serka mascarpone
50 ml mleka
1 czubata łyżka cukru pudru (lepiej dać mniej)
1 klementynka (michał użył pomarańczy)
1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii
kilka palmierów lub innych ładnych ciastek (można pominąć)

do dużej miski wlej trochę zimnej wody. dodaj lód i czereśnie. do innej miski nałóż mascarpone, dodaj mleko i cukier puder. wymieszaj. dodaj drobno otartą skórkę z klementynki i pastę lub ekstrakt z wanilii. dobrze wymieszaj krem i nałóż do salaterek, na wierzch połóż rozgniecione zimne czereśnie i podaj razem z ciasteczkami do zamaczania.

od siebie dodam tylko, że te ilości składników można chyba traktować luźno - najważniejsze, aby krem miał gęstą, zwartą konsystencję. i mogę jeszcze powiedzieć, że wręcz apeluję do każdego, żeby zrobił ten deser, bo jest taki prosty, a to najpyszniejsza rzecz, jaką od dawna jadłam! aż się michał wyśmiewał z mojej zachwyconej miny. poniżej zamieszczam zdjęcie z książki jamiego, ponieważ sama nie umiem robić ładnych zdjęć potraw, a zresztą to nie mój przepis (bo nie jestem taka super jak domi) tylko niemodyfikowany przepis jamiego, więc nich już będzie i jego własne zdjęcie.

2 komentarze:

  1. pyszka musi byc ten deser! a ksiazka jamiego "30 min w kuchni" jest strasznie fajna, przegladalam ja u mileny i chyba ja sobie kupie.

    OdpowiedzUsuń
  2. no jest super, próbowaliśmy też tego kremu z poziomkami i z truskawkami i niby okej ale z czereśniami to w ogóle nie miało porównania. a książka świetna :)) zwłaszcza dla chłopców jest imo niezastąpiona bo to strasznie łatwe potrawy i przede wszystkim ładnie wytłumaczone krok po kroku

    OdpowiedzUsuń